1/3

Kia želi do 2030. postati vodeći brend na području održive mobilnosti

Četvrtak, 17. ožujak 2022.

Korporacija Kia nedavno je na virtualnom događaju Danu investitora tvrtke predstavila svoje strateško opredjeljenje da postane vodeća na području održive mobilnosti s vremenskim planom do 2030. godine. Plan se temelji na Kijinoj strategiji „Plan S“ predstavljenoj prije godinu dana i razotkriva pojedinosti o tome kako će tvrtka ostvariti svoju viziju da postane pružatelj rješenja održive mobilnosti.

Viziju tvrtke podupiru tri ključna stupa – »ljudi«, »planet« i »profit«. U okviru tih stupova Kia želi povećati vrijednost za stranke, njegovati ljudske talente, smanjiti emisije ugljena uz brigu za okoliš i ostvariti dobit, dok će djelovati kao odgovorna korporacija.

Kia je objavila i svoja četiri ključna poslovna cilja za 2030. godinu. Isti uključuju: brži tempo elektrifikacije i dostizanje godišnje prodaje od 1,2 milijuna primjeraka baterijskih električnih vozila (BEV) do 2030. godine; dostići 4 milijuna prodanih vozila godišnje do 2030., uključujući i više od dva milijuna ekološki prihvatljivijih modela; širu upotrebu automobilskih funkcija povezivosti i tehnologije autonomne vožnje na sva nova vozila; te do 2030. godine postati brend broj jedan na svjetskom tržištu namjenskih vozila (PBV).

Na događaju je Ho Sung Song, predsjednik i izvršni direktor Kia Corporation, rekao: »Kia je doživjela potpunu preobrazbu koja je uključivala promjene vizije kompanije, logotipa, proizvoda i dizajna te strategije. Kako bi ostvarili viziju kompanije, a to je postati pružatelj rješenja za održivu mobilnost, naš fokus bit će na bržem prelasku na buduće poslovne modele. U našem pristupu postajemo još više fokusirani na klijente i radit ćemo na dinamičnom preoblikovanju uz održavanje dobrog poslovanja."

U dvije godine otkako je razotkrila svoju strategiju Plan S, Kia se razvila u vodeći globalni brend električnih vozila (EV), dok je ujedno u 2021. zabilježila najvišu bruto zaradu i dobit iz poslovanja. Kia želi nastaviti taj pozitivan momentum za kreiranje buduće vrijednosti kako u kvalitativnom tako i u kvantitativnom vidiku od 2022. godine.

Cilj je prodati 4 milijuna vozila godišnje, uz popularizaciju ekološki prihvatljivijih vozila
Počevši s globalnim prodajnim ciljem od 3,15 milijuna vozila u 2022., Kia želi nastaviti kvantitativno rasti, zajedno s unaprjeđenjem svojih vozila kako bi ista bila najkvalitetnija na svijetu. Cilj je dostići 4 milijuna prodanih vozila godišnje u 2030. godini, što je 27 posto više od Kijinog cilja za ovu godinu.

Kao dio tog kvantitativnog rasta kompanija će proširiti ponudu svojih ekološki prihvatljivijih vozila (uključujući i BEV, plug-in hibridna vozila (PHEV) i hibridna električna vozila (HEV)) s omogućavanjem i ubrzavanjem svojih napora elektrifikacije. Kompanija će prodaju ovih vozila postaviti u središte budućeg poslovnog rasta. Kia će povećati udio ekološki prihvatljivijih automobila sa 17 posto od svoje globalne prodaje u 2022. godini na čak 52 posto u 2030. Na najvećim tržištima sa strogom ekološkom regulativom i rastućom potražnjom za električnim vozilima (npr. Južna Koreja,
Sjeverna Amerika, Europa i Kina) Kia namjerava povećati svoj udio ekološki prihvatljivijih automobila na 78 posto do 2030. godine.

Ponuda električnih vozila će do 2027. godine narasti na 14 modela
Kia ubrzava prelazak na električna vozila kako bi učvrstila svoj položaj globalnog lidera proizvođača te vrste vozila. Od 2023. godine Kia namjerava lansirati barem dva EV vozila godišnje i do 2027. dopuniti svoju ponudu sa čak 14 električnih modela. U odnosu na prošli plan, kada je bilo predviđeno 11 modela do 2026., Kia će tome dodati dva električna kamiona – namjenski električni kamion i strateški model za tržišta u razvoju – i ulazni BEV model.

Kia namjerava ponovno potvrditi svoju lidersku ulogu na tržištu električnih vozila sa svojim najprestižnijim električnim vozilom EV9 kojeg će lansirati u 2023. godini. Iako je EV9 veliki SUV s ukupnom dužinom oko 5 metara može se pohvaliti odličnim ubrzanjem (od 0 do 100 km/h za 5 sekundi) i s dosegom od oko 540 km s jednim punjenjem. Za doseg od 100 kilometara modelu EV9 dovoljno je tek šest minuta punjenja.

EV9 će biti prvi model Kije koji će pružati bežičnu nadogradnju programa (OTA – Over the Air) i mogućnost aktivacije pojedinih funkcija (FoD – Feature on Demand) koje će strankama nuditi selektivnu kupnju funkcija programske opreme. Pored toga to će prvi model opremljen Kijinom naprednom tehnologijom autonomne vožnje AutoMode.

Kia će do 2030. godine dostići cilj od 1,2 milijuna prodanih električnih vozila godišnje
Zahvaljujući novim modelima kao što je npr. EV9 ovaj južnokorejski gigant želi povećati prodaju svojih BEV-ova. Počevši s prodajom 160.000 BEV-ova u ovoj godini Kia do 2026. godine namjerava prodati 807.000 vozila i 1,2 milijuna u 2030., što je 36-postotno povećanje u odnosu na ciljeve predstavljene na prošlogodišnjem događaju. Kia predviđa da će više od 80 posto njene prodaje BEVova 2030. godine predstavljati prodaja u J. Koreji, Sjevernoj Americi, Europi i u Kini pri čemu će električna vozila imati tržišni udio od 45 posto od ukupne prodaje Kije na tim glavnim tržištima.

Kako bi se prilagodili tom rastućem opsegu električnih vozila uloge pojedinih proizvodnih pogona će se mijenjati. Koreja će služiti kao globalno središte za istraživanja, razvoj, proizvodnju i isporuke električnih vozila, dok će drugi globalni proizvodni pogoni proizvoditi strateška električna vozila za pojedina tržišta. U Europi će od 2025. proizvoditi mala i srednje velika električna vozila. U SAD-u gdje su popularni srednje veliki sportski terenci i pick-up vozila će električne izvedbe tih modela lokalno proizvoditi od 2024. godine. Kia u Kini planira lansiranje srednje velikih električnih modela već od iduće godine, a u Indiji planiraju proizvodnju osnovnih i srednje velikih električnih vozila od 2025. godine.

Kia planira uspostaviti strategije ponude i potražnje za baterijama i unaprjeđenje tehnologije baterija, jer se potražnja zbog povećane prodaje 2030. godine znatno povećala sa 13 GWh na 119 GWh. Kia planira nabavku baterija iz indonezijskog poduzeća za baterijske ćelije čiji je Kia suvlasnik, dok će ujedno uspostaviti stabilan sustav isporuke i potražnje za baterijama s vanjskim ponuđačima baterija. Pored toga, tvrtka do 2030. namjerava povećati gustoću energije baterije za 50 posto i smanjiti troškove za 40 posto kako bi unaprijedili performanse i cjenovnu konkurentnost.

Strategija novih modela fokusirana na povezivost vozila i tehnologiju autonomne vožnje
Kia je izdvojila četiri ključna područja i proizvoda na kojima može u najvećoj mjeri mobilizirati svoje mogućnosti za vođenje buduće industrije mobilnosti: povezane automobilske usluge, tehnologija autonomne vožnje, performanse i dizajn.

Od 2025. će sva nova vozila Kia biti opremljena najsuvremenijim funkcijama povezivosti. S raspoloživošću usluga za nadgradnju programske opreme OTA (Over-the-Air) i FoD (Feature-on- Demand) u kompletnoj ponudi Kije kupci će moći svoje vozilo nadograđivati različitim funkcijama i tehnologijama. To je dio Kijinih napora u traženju novih poslovnih mogućnosti na osnovi programske opreme i automobilskih usluga povezivosti. Kia očekuje kako će usluge povezivosti igrati važnu ulogu na različitim područjima mobilnosti, kao što su zajednička upotreba automobila, zajednički prijevoz i usluge dostave. Kijin skup tehnologija za autonomnu vožnju pod imenom "AutoMode" brzo će se proširiti na svu ponudu, počevši s modelom EV9 već 2023. godine.

Kia AutoMode podupire optimizaciju performansi s bežičnim nadogradnjama, što će se poboljšavati s razvojem tehnologije. Sustav će uključivati i funkciju Highway Driving Pilot koja će omogućavati vožnju bez posredovanja vozača na autocestama.

Do 2026. će svi novi modeli predstavljeni na većim tržištima nuditi tehnologiju autonomne vožnje AutoMode pri čemu bi stupanj prihvatljivosti trebao premašiti 80 posto. Dugoročno Kia planira daljnju nadogradnju tehnologije AutoMode i implementaciju tehnologije potpuno autonomne vožnje. Kia će ponuditi različit dizajn svojih modela i širenje ponude modela velikih performansi. Počevši s lansiranjem modela EV6 GT Kia planira proširenje ponude GT izvedbi na sve električne modele.

Zauzimanje vodećeg položaja na globalnom tržištu namjenskih vozila (PBV)
Kao tvrtka fokusirana na stranke Kia će pružati prilagodljive usluge mobilnosti koje odražavaju različite potrebe ljudi i poduzeća. Centralni dio Kijinog rada na tom polju će se fokusirati na PBV-ove. Kia je jedna od prvih na svjetskom tržištu PBV-ova i namjerava postati vodeća. Potražnja za dostavnim i logističkim uslugama znatno se povećala nakon ubrzanja e-trgovine tijekom pandemije Covid-19.

Glavna svrha PBV-ova je klijentima pružati specijalizirana vozila u skladu s njihovim posebnim potrebama. Zbog toga Kia planira uspostavljanje namjenskog komunikacijskog kanala koji se može brzo i precizno odazvati na zahtjeve klijenata. Kia želi uspostaviti i integriranu platformu podataka za pružanje prilagođenih usluga i rješenja za PBV-ove u skladu s različitim poslovnim modelima svojih klijenata na područjima kao što su punjenje, održavanje i upravljanje vozila.

U skoroj budućnosti Kia namjerava razviti namjenska vozila koja proizlaze iz sadašnjih modela (npr. Niro Plus) koje će predstaviti još ove godine. Niro Plus će se temeljiti na ekološki prihvatljivijem sportskom terencu Niro, a bit će namijenjen taksi prijevozu i uslugama zajedničke upotrebe vozila.

Srednjoročno i dugoročno Kia će razvijati namjenske PBV-ove. Ta vrsta vozila napravljena na tzv. skateboard platformi za električna vozila biće prilagodljiva na način da će biti moguće prilagoditi dimenzije i oblik s obzirom na svrhu i potrebe klijenata. Kia će svoj prvi namjenski model lansirati 2025. godine kada će sazreti tržište PBV vozila. Prvi PBV model dimenzijski će biti sličan srednje velikom vozilu s djelomičnom prilagodljivošću. S tim modelom Kia želi pružiti vrhunsku udobnost i ponuditi 600.000 prijeđenih kilometara s funkcijama OTA (bežična programska nadogradnja) i tehnologijom autonomne vožnje za što niže operativne troškove poduzeća. Kako tržište namjenskih vozila raste, Kia planira postepeno širenje svoje ponude s malih na velika PBV vozila koja bi mogla postati alternativa javnom prijevozu ili se čak koristiti kao mobilni uredi.

Financijski ciljevi za 2026. godinu ꟷ profitabilnost EV vozila i nova poslovna područja
Tvrtka planira 2026. godine ostvariti 39 posto profita iz poslovanja s električnim vozilima uz niže fiksne troškove povećanjem opsega i snižavanjem troškova zbog razvoja tehnologije. Pored toga Kia očekuje da će do 2026. udio u dobiti iz poslovanja svih ekološki prihvatljivijih modela dostići 52 posto što će premašiti udio modela s motorima s unutarnjim izgaranjem.

Za ostvarenje ovih ciljeva Kia neće samo proširiti prodaju svojih ekološki prihvatljivijih modela nego će i osjetno poboljšati profitabilnost i osigurati dodatnu prodaju i profit zbog komercijalizacije novih poduzeća i tehnologija. Kia će u narednih pet godina u svoje buduće projekte uložiti čak 46 posto sredstava, što je više od dva puta u odnosu na 2021., kada je uložila 19 posto. Kia će i ubuduće nastaviti s privrženošću ekološkom socijalnom upravljanju (ESG). Kia je 2020. oblikovala srednjoročni i dugoročni plan upravljanja ESG i najavila kako će do 2045. postati ugljično neutralna. Aktivno će sudjelovati i u projektima sljedeće generacije grupacije Hyundai Motor Group, kao što su napredna mobilnost u zrakoplovstvu i robotika. To znači kako će se Kia fokusirati na stvaranje sinergije između napora na području napredne mobilnosti zrakoplovstva i svog programa namjenskih vozila.

Sažetak Kijine srednjoročne i dugoročne strategije

Predmet Sadržaj
Globalna prodaja 2022. : 3,15 milijuna prodanih vozila godišnje (13,5 % više nego u 2021. godini)
2030. : 4 milijuna prodanih vozila godišnje (27 % više nego u 2022. godini)
2030. : ekološki prihvatljivija vozila predstavljati će 52 % ukupne prodaje
2030. : glavna tržišta (J. Koreja, S. Amerika, Europa, Kina) će činiti 78 % od ukupne prodaje ekološki prihvatljivijih vozila
Elektrifikacija 2027. : Kijinu ponudu električnih vozila činiti će 14 modela (prethodni plan : 11 modela do 2026. godine)
2022. : Prodajni cilj za električna vozila je 160.000 vozila godišnje, 5 % od ukupne godišnje prodaje
2026. : Prodajni cilj za električna vozila je 807.000 vozila, 21 % od ukupne godišnje prodaje
2030. : Prodajni cilj za električna vozila je 1,2 milijuna vozila, 30 % od ukupne godišnje prodaje
※ Proizvodnja električnih vozila će se izvoditi u Europi, SAD, Južnoj Koreji, Indiji i u Kini
Strategija lansiranja modela ‘AutoMode’ ꟷ tehnologije autonomne vožnje
2025. : 100% novih vozila će biti povezanih
2026. : 100% novih vozila na glavnim tržištima biti će opremljenih tehnologijom autonomne vožnje
Strategija namjenskih vozila (PBV) Kreirani komunikacijski kanali za kupce PBV-ova
Prije dolaska novih PBV-ova: lansiranje derivatnih PBV-ova (dostavno vozilo Ray s jednim sjedalom, Niro Plus, i sl.)
Srednjoročno i dugoročno: lansiranje prvog vozila koje isključivo PBV, na skateboard platformi za električna vozila;
Kada dođe do pune komercijalizacije Kia će diversificirati svoju ponudu PBV modela

 

                                                                                             # # #

Kia Corporation – o nama
Kia Corporation (www.kia.com) pruža vrhunsko iskustvo mobilnosti i pokretnošću inspirira svoje klijente. Tvrtka osnovana 1944. godine je u industriji ‘mobilnosti’ prisutna više od 75 godina. S 52.000 zaposlenih širom svijeta, prisutnošću u više od 190 zemalja i tvornicama u 6 zemalja, Kia danas godišnje proda oko 3 milijuna vozila. Kia spada među glavne igrače popularizacije elektrificiranih i baterijskih električnih vozila, a odnedavno razvija i sve veću paletu usluga mobilnosti čime ohrabruje milijune ljudi širom svijeta da istražuju najbolje načine kretanja. Za više informacija posjetite: www.kianewscenter.com.

Procjena vozila

Odaberite vrstu, marku, model vozila, mjesec i godinu prve registracije,....

E-novosti

Primajte obavijesti e-mailom

Ova web stranica koristi kolačiće poslužitelja u namjeri poboljašanja (ili što boljeg) korisničkog iskustva prilikom korištenja stranice. Da li se slažete s upotrebom kolačića?

Više o tome

Korištenje kolačića na web stranici

Što su kolačići (cookies)?
Kolačići su male datoteke, važne za djelovanje internetskih stranica, prije svega kako bi iskustvo korisnika bilo bolje.
Kolačić obično sadrži redoslijed slova i brojeva koji se prijenose na računalo korisnika kada on posjeti određenu internetsku stranicu. Pri svakom ponovnom posjetu će internetska stranica dobiti podatke o prenijetom kolačiću te prepoznati korisnika.
Uz funkciju poboljšanja iskustva korisnika, cilj kolačića je različit. Oni se mogu upotrebljavati i za analizu ponašanja ili prepoznavanje korisnika. Stoga poznajemo više različitih tipova kolačića.
Tipovi kolačića koje upotrebljavamo na našoj internetskoj stranici
Kolačići koje upotrebljavamo na našoj internetskoj stranici, slijede smjernicama:
• Međunarodne gospodarske zbornice (PDF)
1. Neophodni kolačići
Takvi kolačići omogućuju uporabu neophodnih komponenti za pravilno djelovanje internetske stranice. Bez tih kolačića servisi koje želite koristiti na ovoj internetskoj stranici, ne bi djelovali pravilno (npr. prijava, postupak kupovine …).
2. Iskustveni kolačići
Takvi kolačići prikupljaju podatke kako se korisnici na internetskoj stranici ponašaju sa ciljem poboljšanja iskustvene komponente internetske stranice (npr. koje dijelove stranice posjećuju najčešće). Ti kolačići ne prikupljaju informacija, prijeko kojih bismo mogli identificirati korisnika.
3. Funkcionalni kolačići
Takvi kolačići omogućuju internetskoj stranici da si zapamti neke od Vaših postavki i opcija (npr. korisničko ime, jezik, regiju) te osiguravaju napredne, personalizirane funkcije. Ti kolačići omogućuju slijeđenje Vašim postupcima na internetskoj stranici.
4. Oglasni ili ciljani kolačići
Takve kolačiće prije svega upotrebljavaju oglasne i socijalne mreže (treće strane) s namjerom da Vam prikazuju više ciljane oglase, ograničavaju ponavljanje oglasa ili mjere učinkovitost reklamnih akcija. Takvi kolačići omogućuju slijeđenje Vašim postupcima u Internetu.
5. Upotreba tehnologije praćenja Eloqua za naše marketing e-poruke
Zbog personalizacije načina kako društvo Eurotax komunicira s vama na različitim stranicama našeg internetskog mjesta upotrebljavamo Eloqua, a to valja i za elektronske poruke koje primate od nas. Na tim se stranicama Eloqua za mjerenje upotrebe i za dostup do nekih od informacija poslužuje kolačića i koda Javascript. Eloqua će u našu spravu namjestiti kolačić za  vrijeme vaše prve posjete internetskog portala Autovista. Kolačić Eloqua i informacije iz koda Javascript omogućavaju nam izvedbu analize vaše upotrebe naše internetske stranice i naših poruka, što će nam olakšati razumijevanje vaših interesa i pomoći poboljšati način pismene komunikacije s vama. Iako kolačić ne sadrži osobne podatke o vama, mi ćemo u slučaju da se registrirate za određene usluge, odnosno odlučite za primanje bijele knjige ili glasila, vaše osobne podatke povezati s podacima iz pretraživača, kako su razvidni iz kolačića Eloqua, koji je pohranjen u vašoj spravi.

Nadzor kolačića

Za uporabu kolačića odlučujete se sami. Kolačiće možete uvijek ukloniti i time i prepoznavanje u Internetu. Također možete većinu tražilica postaviti tako da kolačiće ne pohranjuju.
Za informacije o opcijama pojedinačnih tražilica predlažemo da pogledate postavke.
Upravitelj kolačića
Eurotax d.o.o.